HAK dodijelio nagrade za izradu videospota na temu „10 zlatnih pravila“

Objavljeno: 6.6.2024.

U prostorijama Hrvatskog autokluba u Zagrebu, 6. lipnja 2024., po deveti puta dodijeljene su nagrade za najbolje video radove na temu „10 zlatnih pravila“ u prometu, koje su snimili mladi do navršene 24. godine.


„10 zlatnih pravila“ kreirali su Svjetska automobilistička organizacija (FIA) i Michelin:

  1. Veži se!
    I kao vozač i kao putnik! Sigurnosni pojas? Uvijek!
  2. Poštuj prometne znakove!
    Poštuj ih bio vozač, biciklist ili pješak!
  3. Poštuj ograničenja brzine!
    Čini to zbog sebe i drugih
  4. Provjeravaj tlak u gumama!
    Ne zaboravi na rezervnu!
  5. Ako piješ, ne vozi!
    Alkohol i volan ne idu zajedno.
  6. Čuvaj djecu!
    Auto-sjedalica uvijek i bez iznimke.
  7. Dok voziš ne koristi se mobitelom!
  8. Ne vozi umoran
    Odmori se ako si pospan ili umoran
  9. Obavezna kaciga!
    Uvijek kaciga kad si na dva kotača!
  10. Budi pažljiv! Ponašaj se obzirno!


Kako bismo potaknuli kreativnost i entuzijazam, HAK od 2016. godine kontinuirano raspisuje natječaj za izradu video spotova na temu 10 zlatnih pravila prema kojem mladi do navršene 24. godine mogu kreirati video u trajanju od 15 sekundi koji uključuje vizualne elemente o sigurnosti na cestama. Ovaj pristup ne samo da potiče kreativnost, već također pomaže da sigurnost na cestama bude prepoznatljiva za sve sudionike u prometu, posebice one mlade kojima natječaj pruža platformu za izražavanje i dijeljenje svojih ideja, stavljajući fokus na sigurnost na cestama.

U uvodu je goste pozdravio pomoćnik glavnog tajnika HAK-a dr. sc. Sinan Alispahić i pritom podsjetio na sve prometno edukativne akcije Hrvatskog autokluba koje obuhvaćaju sve dobne skupine sa samo jednim ciljem – povećanjem sigurnosti u prometu te posebice istaknuo podršku mladim ljudima koji su svojim kreativnim video uracima pomogli u tom cilju.

Nakon uvodnog govora, mr. sc. Ekrem Bećirović, samostalni stručni suradnik za sigurnost cestovnog prometa iz Ureda sigurnosti cestovnog prometa, podsjetio nas je na protekle godine prometno-edukativnog programa „KLIK“ te predstavio pobjednike ovogodišnjeg, devetog natječaja, „10 zlatnih pravila“ u prometu.

Na natječaj na temu „10 zlatnih pravila“ u prometu ove su godine prijavljena 54 filma. Najbolje radove odabralo je Povjerenstvo čiji su članovi predstavnici Hrvatske radio televizije, Akademije dramske umjetnosti, Ministarstva unutarnjih poslova, Hrvatskog filmskog saveza, Digimarka d.o.o. i Hrvatskog autokluba, a nagrađeni su sljedeći filmovi koji će prigodno biti prikazivani u programu Hrvatske radio televizije u emisiji „Promet info“:
 

  1. mjesto     LOVRO VULJE s filmom "Podsjetnik znakova"
  2. mjesto     LEO GERE s filmom "Nije nuklearna fizika"
  3. mjesto     IVAN FURLAN s filmom "Ne vozi umoran!"


Nagrade najboljima su uručili pomoćnik glavnog tajnika HAK-a dr.sc. Sinan Alispahić, predstavnik Ministarstva unutarnjih poslova mr.sc. Miron Huljak i samostalni stručni suradnik za cestovni promet iz Ureda sigurnosti cestovnog prometa HAK-a mr.sc. Ekrem Bećirović